TURKINHOITO
Päivitetty 26.1.2015

Kaikille koirille ei toimi samat ohjeet, joten nämä ohjeet ei välttämättä toimi kaikilla koirilla. En ota vastuuta ohjeiden toimivuudesta.

Harjakoiran pesuohjeet löytyvät TÄÄLTÄ (toimivat loistavasti myös ceskyllä)
Villakoiran pesuohjeet löytyvät TÄÄLTÄ

Koirat elää meillä normaalia koiranelämää, joka tekee sitten tietenkin enemmän töitä turkin hoitajalle, jotta turkki olisi parhaimmillaan kehissä. Ilman kehiäkin mielestäni koiran etu on se, että se hoidetaan hyvin. Jos ei ole aikaa ja halua turkin hoitoon ja takuttomana pitämiseen, niin turkin voi ajella pois, se on uusiutuva luonnonvara.


Välillä lähtötilanne pesuun on meillä tämä.


Ja kehissä näkyy vain tämä puoli elämästämme (oikea kuva kuvaaja Laura Myyrä)

Miten turkinhoitoaineet vaikuttavat turkkiin?

Se millä peset koiraa vaikuttaa paljon. Miltä turkki näyttää ja kuinka nopeasti se takkuuntuu. Toki ruokinnallakin, etenkin lihalla ja öljyillä, on iso merkitys, mutta iso on myös aineilla. Pahimmillaan ja parhaimmillaan niillä voi muuttaa koko turkin laadun ja värin. Löytääkseen yksilölle sopivat aineet, voi joutua etsimään monien kymmenien aineiden joukosta ja aine, joka ekoissa pesuissa tuntui hyvältä, voi pitkässä juoksussa pilata koko turkin.


Huikea ero! Sama koira, viikon välein kuvattuna. Ensimmäisessä kuvassa väriä korostavalla Royale Perfection Shampooing Etlac shampoolla pestynä, toisessa valkoisen koiran Royale Perfection Shampooing Blanc de Blanc shampoolla, joka korostaa hyvin koiran omaa harmaata väriä.

Turkki ja öljyt

Itse käytän joka pesussa pari tippaa Summerwinds Protect-a-coatia, kotona pari tippaa enemmän kuin näyttelypesuun. Parit tippaa ei näy, mutta antaa turkille silti suojaa ja hoitoa. Näin siis jokaisella koiralla villakoirasta ceskyyn. Joillakin koirilla tuo pari tippaakin on liikaa takkuiässä ja niitä joutuu takkuiän ajan pesemään ilman mitään öljyä.

Jossain vaiheessa pidin Jekkua jatkuvasti kookosöljyssä. Silloin sulatin hoitoaineveteen pari ruokalusikallista Cocovit-kookosöljyä, enkä huudellut turkkia. Turkista tuli selkeästi öljyisen oloinen, mutta silti ei se sotkenut huonekaluja. Turkki pysyi kivasti auki, mutta öljyn alta ei näe, millaisia muutoksia turkkiin tulee, öljy piilottaa kaikki esimerkiksi kuivumisen tms. Lisäksi turkkia pitää pestä aika ajoin syväpuhdistavalla, sillä öljyt voi tukea turkkia normaalisti pestynäkin liikaa ja turkki jää pesussa liian pörröiseksi.


Jekku täysöljyisenä Cocovit-kookosöljyssä, turkin sai kivasti kammattua muotoon.

Miksi ei silikoneille?

Silikonisia aineita voi käyttää, jos koiran turkki kestää sen. Vesiliukoiset silikonit on turkki ystävällisempiä. Silikoni tekee monesti kauniin kiiltävän pinnan aluksi, lisää kiiltoa ja laskeutuvuutta, mutta ei hoida, vaan kuluttaa turkkia. Myöskään sen takaa ei näe turkissa tapahtuvia muutoksia, ennenkuin turkki on jo pahassa kunnossa, monesti kuivahko, kuollut ja höttöisen pörröinen. Jos käyttää silikonitonta shampoota, niin hoitoainetta kuluu vähemmän ja hoitoaine pääsee paremmin imeytymään turkkiin. Silikonipitoisilla shampoilla ja hoitoaineilla sain Jekun turkin järkyttävään kuntoon.Tästäkin turkin sai onneksi pelastettua. kannattaa välttää myös parabeeneja, parabeenit on karsinogeenejä ja aiheuttavat paljon yliherkkyyksiä (mm. kutinaa) .

Takkuikäisten, etenkin kotikoirien pesuissa on helpottavaa käyttää silikonipitoisia aineita. Koiran turkki pysyy pidempään auki ja sitä on helpompi hoitaa. Silloinkin pitää aika ajoin pestä silikonit pois syväpuhdistavalla.

Villakoirien turkki kestää selkeästi paremmin myös silikoneja, se kun uusiutuu jatkuvasti ja sitä kun leikataan pienin väliajoin pinta pois.


Näissä kuvissa näkee mitä väärät aineet tekee turkille. Vasemmalla kuvassa silikonipitoiset aineet ovat tehneet turkista kuivan, kuolleen ja ylipörröisen. Keskellä ja oikealla kuvissa turkin pitäminen kookosöljyssä on tuuheuttanut turkin tukemalla sitä liikaa.

Syväpuhdistava

Harjakoiran ja ceskyn turkki on hyvä pestä syväpuhdistavalla aika-ajoin. Jatkuva pesu syväpudistavalla tuhoaa turkin, mutta välillä tehtynä saa ylimääräiset aineet pois ja pystyy aloittamaan taas puhtaalta pöydältä. Meillä pesen koiran syväpuhdistavalla yleensä 1-2 pesukertaa ennen näyttelyä (Laser Lites Stripping). Syväpuhdistavan pesun jälkeen hoitoaineita tarvitaan vähemmän, kuin jo aineita täynnä olevaan turkkiin.

Villakoiralla käytän syväpuhdistavaa joka pesuun karkeuttamaan turkkia.

Miten koostetaan tarvittavat aineet?

Itselläni se lähtee tarpeen miettimisestä, mitä haluan turkilta. Halutaanko laskeutuvuutta, jotain väriä esiin? Onko turkki liian ohuen tuntuinen ja kaipaa volyymiä ja runsautta. Vai kaipaako runsas turkki laskeutuvuutta? Kaipaisiko turkki lisää kiiltoa vai mahdollisesti tehohoitoa? Jos halutaan vaikka kiiltoa ja laskeutuvuutta, valitaan ne aineet, joista näitä eniten saa ja miksataan niistä sopiva seos.

Jekun aine kokeilut

Jekku on ollut aikaisemmin Turkkitaikan testaaja turkki, kuten myös muutkin koiramme (ja nykyään testaamme uusia aineita vain, jos tuntuu, että vanhat hyväksi havaitut aineet eivät toimi. Tässä Jekku eri Turkkitaikan aineilla pestynä. Kuvina ei tietysti välity niin hyvin kuin käsin kopeloimalla. Hoitoaine seoksena hoitava perushoitoaine ReQual Bioplus, hoitavaa öljyä Protect a Coat, turkinsuoja-ainetta Laser Lites WOW sekä kiiltoa tuova ja takkuisuutta vähentävä hoitoaine Summerwinds Fine-L-Shine.
Huomaatko eroa?

Tässä shampoona Royale Perfection Shampooing Etlac, mutta hoitoaineena nyt ReQualin Bio-plus ja tietenkin nuo aina laittamani lisukkeet.
Sitten kokeilimme pesuun Summerwindsin Shine-on shampoota. Heti ammeessa tunsin, että shampoo on paljon vahvempaa, melkein syväpuhdistavan luokkaa. Tulos oli melko ok, mutta turkki takkuuntui ihan muutamassa päivässä, joten aine ei ollut meille sopiva. Villakoirilla tämä shampoo voisikin toimia. Hoitoaineena se normaali yllä mainittu sekoitus.
Sitten koevuorossa oli Royale Perfection Shampooing Rapido pikapesu shampoo ja normaali hoitoaine seos. Tulos oli koomisen hauska, Jekusta tuli varsinainen pallo. Shampoo toi siis turkkiin roimasti volyymia.

Muut turkkiin vaikuttavat asiat

Fakta on, vaatteet takuttaa niin harjakoiria, villakoiria kuin ceskyjäkin. Joskus on tilanne, että niitä on pakko pitää ja silloin kannattaa valita koiralle sopivin sisäpinta. Keinokuidut, kuten karvakangas ja fleece takuttavat pahimmin, sileät luonnonkuidut vähimmin. Meillä parhaaksi todettu peruspuuvilla ja bambu. Silkkikin toimii, joskin se usein sähköistää ja siten takuttaa. Näyttelykoirien pukemista vältän viimeiseen asti, sillä takkujen avaus aina rasittaa turkkia.

Pannoissa, harjakoirilla ja villakoirilla kannattaa valita mahdollisimman vähän takuttava. Niissäkään ei voi valita fleece tms pehmusteisia. Mahdollisimman vähän myös niittejä, metallisia lukkoja ym sisäpuolella, sillä ne kuluttavat karvaa. Hyvin toimivat leveät nahkaiset ns. vinttikoirapannat. Joiltakin valmistajilta saa myös pantoja, joissa on silkki/satiinivuoraus, ne toimivat myös.

Jos koira alkaa takkuamaan hartioilta ja lonkasta, on syytä tarkistaa makuupaikat. Pörrösängyt, fleecepeitot takuttavat etenkin takkuikäistä koiraa, kun se nuhjaa niissä nukkumassa. Näissäkin kannattaa valita nahkaa tai luonnonkuituja.

Säätilat. Yksi pahin takuttajista on lumipaakut. Ne tuntuvat takuttavan turkin hyvin nopeasti, vaikka ne poistetaan lämpimällä suihkulla heti lenkin jälkeen. Myös Kurakelit on oiva takuttaja.


Hupilla haalari päällä, jotta pystyy tunnin leikkimään pihamaalla muiden mukana, mutta kylkiäisenä takut jalkoihin. Jekulla käytetään satiinivuoritettua pantaa, suojaamaan turkkia pannan kulutukselta.

Turkinhoitovälineetkin on avainasiassa. Pelkästään käyttämällä karstaa voi pilata turkin. Karsta rikkoo ja repii karvaa ja saa sen huonokuntoisen näköiseksi ja siten helpommin takkuuntuvaksi. Lisäksi taitamaton karstan käyttö voi katkoa turkin lyhyemmäksi. Pehmeä piikkiharja (madan tms) toimii yleensä parhaiten sekä kampa harvemmilla ja tiheämmillä piikeillä.


Vasemmalla Naomin turkki meille tullessa, karstattuna ja ei niin hoitavilla aineilla pestynä. Oikealla vajaa 3kk myöhemmin karstaamatta ja hoitavilla aineilla pestynä.

 

Meillä hyväksi havaittuja aineita:

Harjakoirien ja ceskyterriereiden, sivun lopussa.

Villakoirien, sivun lopussa.